2009-09-04 12:26:10• hírek • Szatmár.ro

Mi legyen az iszappal?

Az Apaserv Rt. folyamatosan dolgozik a szennyvíztelep illetve a teljes rendszer korszerűsítésén. Jelenleg a felhalmozódó iszap tárolására keresik a megoldást.

A szennyvíztelepen összegyűlő szennyvizet ülepítik, tisztítják, majd azt a Szamosba engedik. Az ISPA projekt keretében fontos modernizációs munkálatokat végeztek a szennyvíztelepen. Jelenleg két lépcsős tisztítás folyik, melyet még ki kell egészíteni a tisztítás harmadik lépcsőjével. Ez utóbbi megvalósításához újabb Uniós pályázat előkészítésén dolgozik a vízszolgáltató.

A tisztítás után nagy mennyiségű iszap marad vissza, körülbelül 13 ezer tonna évente, mely tárolása igen nagy gondot jelent az Apaserv Rt. számára. Az ISPA projekt konzultánsai és zutphen-i testvérvárosunk szakemberei közösen keresik a megoldást az iszap kezelésére. Egy tanulmány is készült ezzel kapcsolatban, mely keretében több lehetőség felmerült a tisztítás során keletkező nagy mennyiségű iszap kezelésére: égetés, mezőgazdasági felhasználás illetve a hamarosan elkészülő szamosdobi szeméttelepen való tárolás - tudtuk meg Leitner Jánostól, az Apaserv Rt. igazgatójától.

Sorra vizsgálva ezeket a lehetőségeket, az égetés nagyon nagy költséggel járna, mivel Bihar megyében van a legközelebbi erre alkalmas létesítmény, nagyon drága lenne a szállítás. Az iszap kémiai összetételét rendszeresen vizsgálva, kiderül, hogy nehézfém tartalma a megengedett érték alatt van, emiatt alkalmas lenne mezőgazdasági felhasználásra, vagyis trágyázásra, viszont csak egyes növények esetében alkalmazható. Ami még jobban megnehezítik az ilyen módon való felhasználást, hogy nincsenek érdeklődő mezőgazdasági egységek, mivel csak nagyon körültekintően és nem kockázatmentesen tudnák az iszapot felhasználni - magyarázta.

Mindezek függvényében csupán a harmadik lehetőség áll fent, ennek érdekében az Apaserv által kidolgozott stratégia tartalmazza az iszap szárítására alkalmas berendezések tisztítását és modernizációját, hogy a szeméttároló elkészültével ide szállíthassa a megszárított iszapot. A hosszú távú stratégia szerint, egy iszapkezelő állomás létrehozását tervezi a vízszolgáltató.



Jelenleg két lépcsős rendszer működik a szatmárnémeti szennyvíztisztító telepen


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: